Home Afspraken Patiënteninfo Algemene info Contact

thuiskomst

praktische punten bij het thuiskomen

Preventie van flebitis en trombose

De Clexane spuitjes die u kreeg in het ziekenhuis dienen tot de zesde week postoperatief verder gezet te worden!

Trappen lopen

Het trappen lopen wordt u al aangeleerd gedurende de fysiotherapie behandelingen in het ziekenhuis, het is principieel toegestaan zodra u voelt dat u het zou aankunnen. Het is de bedoeling dat u dit relatief vlot kan bij ontslag. Uw kinesist zal u echter de technieken aanleren om zo vlot en zo veilig mogelijk trappen te lopen.

steunnameSteunname/stappen met krukken

Het stappen met krukken mag zo snel mogelijk afgebouwd worden naar stappen met één kruk en dan zonder krukken.

Hoe snel dat dit kan hangt af van uw persoonlijke revalidatie.

Voor de prothese zelf kan het absoluut geen kwaad om snel volledig te steunen op uw been en rond te stappen zonder krukken.

Bij de meeste patiënten zien we dat na tien dagen al vlot met één kruk wordt gestapt !

Enkele maatregelen die het leven thuis wat makkelijker maken!

  • Vaak is in het prille begin een douche nemen aan hachelijke onderneming, in daartoe gespecialiseerde winkels een douchekruk verkrijgbaar. Voor het toilet is een ophoging van de WC-bril aangewezen en kan het soms aangeraden zijn om één of twee handvatten te installeren naast het toilet om u recht te trekken. Indien u deze aanpassingen voor thuis nodig hebt is het nuttig van bij het begin van de opname al een gesprek te hebben met onze sociale assistente die dan al de nodige stappen kan zetten om alle praktische regelingen te treffen.

  • Gaan zitten in een zeer diepe stoel of zetel is niet aangewezen. De kinesist zal u aanleren hoe u best gaat zitten en weer uit de stoel of zetel recht komt.

  • Een lange schoenlepel is initieel ook zeer handig omdat we vaak zien dat het aantrekken van kousen en schoenen in het begin eerder moeizaam verloopt.

  • Een paar blokjes onder de poten van het bed zorgt ervoor dat u veel comfortabeler in en uit het bed geraakt!

  • In overleg met uw kinesist zal een uitgebreid oefenschema aangepast worden, actieve deelname is zeer belangrijk. Niet alleen het buigen van 'uw nieuwe knie' is belangrijk, het strekken ervan is even belangrijk.
    Daarom is het verboden om een kussen onder de knie te leggen, hierdoor treedt zeer snel een verkorting op van uw spieren waardoor het strekken vermindert.
    Het herwinnen van de verloren strekking verloopt vaak zeer moeizaam.

  • Zo snel als het kan mag gestart worden met fietsen, initieel natuurlijk op een hometrainer. Het is de bedoeling het zadel steeds wat meer te laten zakken zodat het buigen van de knie simultaan mee toeneemt. In overleg met uw arts en kinesist mag ook buiten gefietst worden, let er evenwel op dat u bij het op en af stappen steeds voldoende steun hebt in het geopereerde been!

  • Hou er rekening mee dat u initieel niet zo goed te been bent als vroeger, laat alle losliggende telefoon of elektriciteitsdraden verwijderen. Het risico op struikelen is groot! Let tevens goed op voor kleine tapijtjes of tapijtranden die opkrullen, ze vormen een groot struikelblok.
  • Let initieel op bij het opstaan, de knie is in het begin wat stijf en dat verhindert soms het vlot van start gaan. Voorzichtig rechtkomen of de knie een aantal keren plooien/strekken is een zeer goed hulpmiddel. Deze stijfheid vermindert echter spontaan.

Het is de bedoeling om zo snel mogelijk na de ingreep een zo normaal mogelijk leven te leiden; principieel komt het er op neer dat heel veel dingen mogen en dat slechts een paar dingen verboden zijn!

< terug naar boven