Home Afspraken Patiënteninfo Algemene info Contact

POSToperatieve richtlijnen na een artroscopie van de knie

Er is een groot, dik wattenverband rond uw knie aangebracht. Dit verband wordt zonodig ververst voor uw ontslag. Dit verband blijft gedurende 48 uur ter plaatse en mag dan verwijderd worden. Op de wondjes wordt na een grondige ontsmetting een steriele pleister aangebracht.

U hebt een paar krukken bij, deze moet u gedurende twee dagen gebruiken. Steunen op het geopereerde been is toegestaan, doch steeds met krukken.

Na die 48 uur mag gestapt worden zonder krukken, indien mogelijk.

De ontslagformaliteiten

 

Bij uw ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een aantal formulieren mee:

  • Een ontslagbrief bestemd voor de huisarts met daarin alle nodige gegevens over de ingreep die u hebt ondergaan en
    over de verdere te volgen behandelingen. Tevens staat erin vermeld welke medicatie u verder moet innemen of krijgen.
    Het is dan ook evident dat deze brief zo snel mogelijk bij
    uw huisarts terecht komt.

  • Een kinevoorschrift met daaraan vastgepind een operatie verslag (met de nomenclatuurnummer voor de terugbetaling van de kine beurten). Contacteer uw kinesist zodat zo snel mogelijk met uw revalidatie gestart kan worden.

  • Een attest voor de thuisverpleging om (indien u dit niet zelf doet) de spuitjes te geven tegen flebitis.

  • Een controle afspraak bij de dokter.

  • Een complete lijst van de medicatie die u in het ziekenhuis kreeg.

Contacteer uw huisarts dat u het ziekenhuis heeft verlaten!

Praktische tips bij uw ontslag

De eerste dagen na uw ontslag kunnen soms wat moeizaam verlopen, een goede voorbereiding is dan ook belangrijk. Soms kunt u zelfs de indruk hebben dat u te vroeg naar huis bent gekomen, geef alles echter rustig de tijd en het komt wel goed!

Medicatie thuis

Het is evident dat u de medicatie die u voor de ingreep moest innemen verder moet zetten, tenzij deze medicatie tijdens uw opname veranderd is. U krijgt bij uw ontslag een lijst mee van de medicatie zoals die in het ziekenhuis is gegeven.

clexaneClexane 40 mg

Dit is een laag moleculair heparine dat is opgestart in het ziekenhuis, het verlaagt drastisch het risico op embolen, flebitis en tromboses.
U moet deze medicatie gedurende vijf dagen verderzetten.

Een voorschrift voor de thuisverpleegster is bijgevoegd, indien u dat kan/wenst mag u de spuitjes ook zelf zetten.

Pijnmedicatie

Er wordt medicatie meegegeven voor één tot twee dagen uit het ziekenhuis, uw huisarts zal vervolgens uw medicatie verder regelen en voorschrijven. Neem deze medicatie in zoals voorgeschreven door uw arts!

De huisarts

Contacteer uw huisarts bij uw thuiskomst en geef hem uw ontslagbrief af zodat hij op de hoogte is van de ingreep die u hebt ondergaan en de medicatie die u krijgt!

De fysiotherapiebehandeling

Contacteer uw kinesist/fysiotherapeut in de buurt en geeft het kine voorschrift af zodat zo snel mogelijk de behandeling kan verdergezet worden. In overleg met uw kinesist zal een uitgebreid oefenschema aangepast worden, actieve deelname is zeer belangrijk.

Douchen

Douchen is toegestaan, na het douchen moeten de wondjes ontsmet worden en met een nieuwe steriele pleister bedekt worden.

Mobilisatie

Het is toegestaan om zelf snel te starten met een mobilisatie van uw knie: progressief toenemend buigen en strekken zijn aangewezen. De voet op en neer heffen om de kuitspieren te laten werken is ook aangewezen. Om het uur een 15-tal minuten oefenen is perfect, te lang hoeft initieel ook niet want dan kan er wat reactie ontstaan in de geopereerde knie.

Leg na het oefenen wat ijs op de knie (Coldpacks), ook gedurende 15 minuten een drietal keer per dag. Te lang ijs leggen kan een omgekeerd effect geven en meer zwelling veroorzaken.

Complicaties

Wees alert voor mogelijke complicaties, deze treden slechts uiterst zeldzaam op, maar denk eraan indien de wondjes zeer rood worden, abnormaal veel wondvocht afgeven, uw koorts begint te krijgen en uw knie zeer moeizaam gaat plooien en veel pijn begint te doen. Dit kan immers wijzen op een infectie.
Indien uw kuit plots sterk begint op te zwellen en een spannend gevoel veroorzaakt, eventueel uitstralend naar de knieholte of hoger: dit kan een teken zijn van flebitis.
In beide gevallen is het aangewezen uw huisarts te verwittigen, uw chirurg te contacteren of eventueel op de spoedopname langs te gaan.

controle

Bij ontslag uit het ziekenhuis wordt er een afspraak meegegeven wanneer u bij de orthopedist moet terug komen op de raadpleging.

< terug naar boven