Home Afspraken Patiënteninfo Algemene info Contact

Artrose / Slijtage van de knie

Inleiding

artrose van de knieArtrose is de algemene naam voor het slijtageproces in een gewricht waarbij het kraakbeen dat de uiteinden van de beenderen bedekt zodanig in kwaliteit en kwantiteit afneemt dat er symptomen ontstaan.

Naarmate het kraakbeen verder afslijt ontstaat er op termijn contact tussen de beide beenderen, de beschermingslaag is verdwenen. Wanneer de beide beenderen echt contact met elkaar maken ontstaan de eerste pijnklachten.

Over het algemeen is slijtage een aandoening die mensen met een gevorderde leeftijd treft, hierop zij echter ook uitzonderingen mogelijk!

Er zijn ook andere oorzaken die een eventuele vroegtijdige kraakbeenafbraak kunnen veroorzaken:

  • Trauma, bijvoorbeeld breuken net aan de rand van het gewricht of in het gewricht zelf.
  • Een sterk verhoogde belasting van het gewricht, bijvoorbeeld door overgewicht over door herhaalde zware overbelasting.

  • Infecties van het gewricht. Bacteriën kunnen zorgen voor een versnelde afbraak van de kraakbeenlaag.
  • Bindweefsel ziektes.
  • Inflammatie, zoals bij reumatoïde artritis.

ARTHROTISCHE KNIE

RX opname artroseIn een knie die aangetast is door artrose is de kraakbeenlaag veel dunner dan normaal of zelfs volledig afwezig, de graad van aantasting van het kraakbeen en inflammatie (ontsteking van het gewricht) varieert met het type en het stadium van aantasting. Het kapsel van de arthrotische knie is opgezet en stijf, pijnlijk.

botwoekeringen en onregelmatig gewrichtsoppervlakDe gewrichtspleet, de ruimte tussen beide beenderen, is vernauwd, afgebrokkeld en onregelmatig, zoals op de RX opnames te zien is. Er groeien stukken bot uit aan de rand van het gewricht, de zogenaamde papegaai bekken.

Een combinatie van al deze factoren maakt dat de arthrotische knie pijnlijk, stijf en beperkt in functie wordt door aanhoudende pijn en vermoeidheid.

botwoekeringen en onregelmatig gewrichtsoppervlak

Het verloop

De elasticiteit van het anders soepele, rubberachtige, kraakbeen gaat grotendeels verloren en het wordt brozer zodat stukjes gaan afbreken. Het anders zo gladde oppervlak wordt ruw en onregelmatig. De beweeglijkheid neemt af en het bewegen zelf wordt pijnlijk, voornamelijk bij steunname op het been.

De stukjes kraakbeen gaan los in uw gewricht rondzweven en veroorzaken vaak een ontsteking van uw gewrichtskapsel, er komt vocht in de knie en het kapsel wordt dikker en stijver. Hierdoor vermindert de beweeglijkheid van uw knie nog verder. Bij het steunen gaan de ruwe botoppervlaktes tegen elkaar wrijven en pijn veroorzaken.

normale, dikke laag kraakbeenartrose van de knie

artrose van de knie met toenmende flexiecontractuurDoor de zwelling in de knie neemt het lichaam een natuurlijke houding van de knie aan die het minste druk inhoudt namelijk in een licht geplooide stand.

Indien dit langer aanhoudt treedt er een contractuur (verkorting) op van de spieren achteraan in de knie, vaak is dit moeilijk te corrigeren indien deze toestand te lang aanhoudt.

Een korte maar efficiënte kine behandeling voor de ingreep met een goede training van de bovenbeen spieren en een stretchen van de gekrompen spieren is vaak aan te bevelen!

artrose van de knie met
toenemende flexiecontractuur

Na enige tijd zien we een totale destructie van het kniegewricht, soms echter kan één deel aangetast zijn (binnen of buitenzijde). Mensen die van nature uit O-benen of X-benen hebben zien soms een relatief snelle toename van deze asafwijking, vaak gecombineerd met een snelle afbraak van het kraakbeen in één compartiment van de knie.

oude, operatief behandelde fractuur van het kniegewrichtSoms is er een vroegtijdige afbraak van het kraakbeen door een fractuur (breuk) van de knie in de voorgeschiedenis. Hierdoor is er een abnormale belasting van het gewricht doordat het been scheef staat of is er bij het accident zelf al een ernstige beschadiging van het kraakbeen opgetreden.

 

oude, operatief behandelde fractuur van het kniegewricht

DE SLIJTAGE NEEMT TOE EN U ONDERVINDT HINDER

De meeste patiënten met een artrose van de knie ondervinden een geleidelijke toename van de klachten in de knie: de knie wordt stijver, voornamelijk 's ochtends bij het opstaan (ochtendstijfheid) of bij langdurig zitten (de zogenaamde 'startpijn'), en tegelijk ook pijnlijker. Stappen wordt veel moeilijker, de loopafstand wordt sterk gereduceerd en de gewone dagdagelijkse activiteiten worden plots een ganse opgave. Vaak treedt er ook een zwelling op van de knie en in bepaalde gevallen is er een geleidelijke asafwijking van uw been. Waar vroeger een recht been was is er nu een geleidelijke evolutie naar O-benen of X-benen.

Bij aantasting van de knieschijf wordt ook het trappen lopen en fietsen pijnlijk. Waar initieel de pijn voorkomt bij stappen en bewegen is er ook geleidelijk een pijnlijke knie 's nachts, een kussen tussen de beide knieën voor het slapen brengt in het begin nog wat beterschap.

beeld tijdens artroscopieInitieel wordt gestart met pijnmedicatie en wat kine, dit brengt soms tijdelijk beterschap. Bepaalde patiënten hebben een kijkoperatie ondergaan om het gewricht te spoelen en proper te maken, dit kan in de beginstadia van artrose zeker tijdelijk een gunstig effect geven op de pijnklachten en de functie van de knie.


beeld van tijdens een artroscopie, bovenaan het bovenbeen,
onderaan het onderbeen met een groot kraakbeendefect,
ertussen de schijfvormige meniscus

DIAGNOSESTELLING

RX opnameDe correcte diagnose wordt gesteld op basis van een grondig klinisch onderzoek en een anamnese, gesprek met de patiënt. Een evaluatie wordt gemaakt van de intensiteit en de aard van uw klachten en de effectiviteit van de eerder ingestelde behandelingen.

Vervolgens worden er RX opnames gemaakt welke een aantasting van een deel van het gewricht of een volledige gewrichtsaantasting aantonen. Soms wordt er geopteerd om eerst een artroscopische evaluatie te doen van uw knie, het is immers van belang dat slechts één compartiment van uw knie is aangetastom een postoperatief resultaat te hebben!

 

links: een deel van het gewricht is intact, het andere deel maakt botcontact en is dus versleten

 

< terug naar boven