Home Afspraken Patiënteninfo Algemene info Contact

slijtage / artrose van de hand

artroseArthrose of slijtage van het gewricht is een langzame aantasting van de structuur van de gewrichtsoppervlakken, voornamelijk aan de basis van de duim ter hoogte van de eerste metacarpaal. Dit komt meer frequent voor bij oudere mensen, net als alle andere gewrichten die aangetast worden door de slijtage.

Het is een traag vorderende aandoening dat voornamelijk de handen en de grote, gewichtdragende, gewrichten aantast (heup en knie). Soms is er een familiale, erfelijke belasting, soms door een breuk of door overbelasting.

heberden nodulesHeberden nodules (afbeelding links), dit zijn abnormale verdikkingen van been en kraakbeen, komen ook voor in de vingers. Ze zijn te zien en te voelen aan de gewrichten en zijn ongeveer een erwt groot.

Een stevig trauma van de duim zoals een ernstige verstuiking met een letsel van de gewrichtsbanden of een breuk van de duim kan een inbreuk betekenen op het normaal functioneren van de duim.

Zelfs een lichte afwijking van de as van het bot na een breuk of een niet correct functionerende gewrichtsband zorgen voor een abnormale belasting van het gewricht en dus voor een snellere slijtage.

Aangezien het kraakbeen niet in de mogelijkheid verkeert om zichzelf te herstellen is er een stelselmatige toename van de beschadiging.

 

< terug naar boven